AWD - ÖSSZKERÉK MEGHAJTÁS
BEVEZETÉS AZ ÖSSZKERÉKHAJTÁS VILÁGÁBA

Az összkerékhajtás (AWD) egyre népszerűbb opció, sokak számára meghatározó szempont az autóvásárlás során. Az összkerékhajtású ferdehátúaktól az összkerékhajtású szedánokon át az AWD szabadidőjárművekig és sportautókig rendkívül széles körben elérhető a technológia. De pontosan mi az AWD, és miért hasznos?

MI AZ ÖSSZKERÉKHAJTÁS?

Az összkerékhajtás fokozottan magabiztos vezethetőséget kínál, az útfelülettől és a körülményektől függetlenül. A rendszer a motor erejét nem csupán kettő, hanem mind a négy keréken osztja el, amivel fokozott tapadást és erőátviteli képességet biztosít. Az AWD a nyár porlepte aszfaltjától a murvás ösvényeken át a jég borította téli utakig mindenhol nagyobb stabilitást és jobb kezelhetőséget eredményez. A rendszer mindig aktív, és folyamatosan dolgozik, anélkül, hogy a vezetőnek át kellene váltania kétkerék-hajtásból összkerékhajtásba. Az összkerékhajtás nem csupán a biztonságot javítja: az általa kínált megbízható erőátvitel dinamikusabb vezethetőséget és összeszedettebb viselkedést garantál sportos vezetési stílus mellett.

MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÖSSZKERÉKHAJTÁS ÉS A NÉGYKERÉK-HAJTÁS KÖZÖTT?

Az összkerékhajtási rendszereket inkább elektronika, mintsem mechanikus szerkezetek vezérlik, és elsősorban közúti használatra tervezték őket. Feladatuk, hogy a legkülönfélébb út- és időjárási viszonyok között biztosítsanak optimális tapadást és erőátvitelt. A négykerékhajtású (4WD) rendszerek ezzel szemben összetettebb, több mechanikus alkatrészből álló szerkezetek. Ezeket szélsőségesen kemény terepviszonyokra tervezték, feladatuk, hogy képessé tegyék a terepjárókat sziklák, mély gázlók, meredek emelkedők leküzdésére.

JAGUAR ÖSSZKERÉKHAJTÁSI RENDSZEREK

A Jaguar modellkínálatának minden tagja megrendelhető összkerékhajtással. Zászlóshajónk, az XJ luxuslimuzin Torque-On-Demand összkerékhajtással rendelkezik. Összes többi modellünk - az F-TYPE, az XE, az XF és az F-PACE - a Jaguar innovatív, egyedülálló Intelligent Driveline Dynamics AWD rendszerét kapta meg. Mindkét rendszert úgy fejlesztettük, hogy normál esetben a hajtóerő 90 százaléka a hátsó kerekekre essen. Ezzel biztosítható, hogy AWD autóink is megőrizzék azt a Jaguarra jellemző dinamikus, hátsókerék-hajtású érzetet, ami intenzívebb vezetési élményt szavatol.Amikor a rendszer úgy észleli, hogy fokozott tapadásra van szükség, a stabilizáláshoz kellő mértékű nyomatékot észrevétlenül átirányítják az első tengelyre, ezzel stabilizálva a járművet. A rendszerek folyamatosan a tapadás és a teljesítmény optimális egyensúlyára törekszenek: amint úgy érzékelik, hogy már nincs szükség kiegészítő tapadásra, a hajtóerőt visszairányítják a hátsó tengelyre.

INTELLIGENT DRIVELINE DYNAMICS

Az Intelligent Driveline Dynamics (IDD) rendszerű Jaguar AWD teljességgel egyedülálló az összkerékhajtású megoldások között; azt kizárólag az F-TYPE, XE, XF és F-PACE modellekben alkalmazzák. Míg más rendszerek csak azt követően válnak aktívvá, hogy a kerekek elveszítették tapadásukat, a Jaguar AWD rendszere képes előre megjósolni a tapadásvesztést. Amennyiben a rendszer számításai szerint fennáll a tapadásvesztés kockázata, még a megcsúszás bekövetkezte előtt átcsoportosítja a hajtóerőt a megfelelő tapadású kerekekre, így képes megőrizni a jármű vezethetőségét és stabilitását.

TOVÁBBI RÉSZLETEK
FOKOZOTT MENETTELJESÍTMÉNYEK

A Jaguar AWD rendszerei nem csupán kedvezőtlen tapadású útfelületen gondoskodnak a megbízható vezethetőségről, de száraz időben is jobb menetteljesítményeket kínálnak. Üljön az F‑TYPE, az XE, az XF, vagy az F‑PACE volánja mögött, vezessen kanyargós országúton vagy a versenypályán, a Jaguar összkerékhajtási rendszerének előnyeit kanyarról kanyarra érezheti és élvezheti.