Skip primary navigation

DÍZEL KIPUFOGÓGÁZ-KEZELŐ FOLYADÉK (DEF)

EURO 6, DÍZELMOTOROK ÉS SZELEKTÍV KATALITIKUS REDUKCIÓ: MINDEN, AMIT TUDNIA KELL

Ismertetjük az Euro6 károsanyag-kibocsátási szabályozás hatását autóinkra, azok vezetőire, valamint a környezetre.

MI AZ EURO6?

Az Euro6 egy európai uniós jogszabály, amely a gépjárművek károsanyag-kibocsátását csökkentve elősegíti annak fokozottan környezetbarát működését. A jogszabály korlátozza a közúti gépjárművek által kilométerenként kibocsátott nitrogén-oxidok (NOx) és szénhidrogének megengedett maximális mennyiségét.

A benzin- és dízelüzemű gépkocsikra eltérő szabályok vonatkoznak az új Euro6-os jogszabály hatálya alatt. A dízelüzemű autóknál a NOx-kibocsátás megengedett határértéke a korábbi 180 mg/km helyett csupán 80 mg/km, míg az engedélyezett szénhidrogén-kibocsátás 230-ról 170 mg/km-re csökkent. A benzinüzemű autóknál a NOx-kibocsátás megengedett határértéke változatlanul 60 mg/km, az engedélyezett szénhidrogén-kibocsátás továbbra is 100 mg/km.Más autógyártókhoz hasonlóan a Jaguart is törvény kötelezi, hogy az alábbi határidőkkel teljesítse az új előírásokat:


  • 2015. január 1-től minden újonnan bevezetett gépkocsinak teljesítenie kell az Euro6 normát. Ez minden, a piacon újonnan megjelenő modellre, így pl. a Jaguar XE-re is vonatkozik.
  • A már forgalmazott gépkocsiknak 2015. szeptember elsejétől kell megfelelniük az új szabványnak, ám;
    • Az érintett járművel 2015. június elseje előtt épített és kiszállított példányai 2016. szeptember 1-ig értékesíthetők. A gyártónak azonban ilyen esetekben mérséklésért kell folyamodnia.

MI AZ A SZELEKTÍV KATALITIKUS REDUKCIÓ (SCR) TECHNOLÓGIA?

A szelektív katalitikus reakció (SCR) technológia a 2016. modellévtől kezdve minden dízelüzemű Jaguar gépkocsiban megtalálható. A berendezés akár 90 százalékkal csökkenti a kibocsátott nitrogén-oxidok (NOx) mennyiségét, lehetővé téve a Jaguar számára az Euro6-os károsanyag-kibocsátási norma teljesítését. Az új generációs katalizátor mellett az SCR technológia megköveteli a dízel kipufogógáz-kezelő folyadék (DEF) alkalmazását.

DIGITÁLIS KÉZIKÖNYV MEGTEKINTÉSE

MI AZ A DÍZEL KIPUFOGÓGÁZ-KEZELŐ FOLYADÉK (DEF)?

A DEF, más néven AdBlue®, AUS 32 és ARLA 32, egy nem mérgező, színtelen, szagtalan, nem éghető folyadék. Az autó fedélzetén, egy külön erre a célra szolgáló tartályban tárolt DEF folyadékot a kipufogórendszerbe fecskendezik, megtisztítva a kipufogó-gázokat. A folyadék ártalmatlan vízpárára és nitrogén gázra bontja a nitrogén-oxidokat.

A DEF KARBANTARTÁSA

Fontos, hogy Jaguarja DEF-tartályában mindenkor legyen folyadéktöltet; az Uniós jogszabály előírja, hogy enélkül nem szabad beindítani a motort. Az autó információs központja tájékoztatja Önt, ha a DEF-szint kezd alacsony lenni, és bőven időben figyelmezteti, hogy szervizidőpontot kérhessen a folyadék feltöltésére. Helyi Jaguar kereskedője / hivatalos szakszervize emellett a rendszeres karbantartás során is feltölti a tartályt. További tájékoztatás a Kezelési kézikönyvben.

DIGITÁLIS KÉZIKÖNYV MEGTEKINTÉSE

HONNAN FOGOM TUDNI, HOGY ALACSONY A DEF-SZINTEM?

A fedélzeti információs felületen egy sor üzenet jelenik meg, ha a DEF-szint kezd alacsony lenni.

1. Az első üzenet arról tájékoztatja Önt, hogy a DEF-szint elérte azt az értéket, ahol ajánlatos rátölteni a folyadékból.

2. A második üzenethez SÁRGA figyelmeztető ikon társul, ekkor felszólítja Önt az autó, hogy töltse fel a DEF tartályt.

3. A harmadik üzenet visszaszámlálással jelzi a DEF teljes kiürüléséig megtehető távolságot. Ezt követően a jármű nem indítható be.

4. Az utolsó üzenethez PIROS figyelmeztető ikon társul. Ez akkor jelenik meg, amikor a megtehető távolság nullára csökken, és arról tájékoztatja Önt, hogy a DEF tartály feltöltéséig gépjárműve nem indítható be.

DIGITÁLIS KÉZIKÖNYV MEGTEKINTÉSE

FIGYELEM! A DEF szint csökkenésével tájékoztatás jelenik meg az információs felületen. A lehető leghamarabb töltse fel a DEF tartályt. Vegye fel a kapcsolatot Jaguar kereskedőjével / hivatalos szakszervizével, ahol megszervezik a tartály feltöltését. A DEF szükség esetén egy erre a célra szolgáló, csöpögésmentes feltöltő palackból is pótolható, amely a Jaguar kereskedőknél /hivatalos szakszervizeknél szerezhetők be. Az átlagos DEF-fogyasztás 800 km / 1 liter. A valós fogyasztás azonban nagyban függ az egyéni vezetési stílustól, az időjárástól és az út minőségétől.

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK

A DEF-re vonatkozó további információkért forduljon helyi Jaguar kereskedőjéhez, vagy lapozza fel Felhasználói Kézikönyvét.

Nem találja, amit keresett?

Az árak tájékoztató jellegűek, frissítésük az új modellév miatt folyamatban vannak. Szíves türelmüket kérjük és pontos árak tekintetében keressék fel márkakereskedéseinket.

SOHA NEM LÁTOTT MÍNUSZOK!