Skip primary navigation

A JAGUAR HÍREI

A JAGUAR LAND ROVER KIBŐVÍTI INGENIUM MOTORCSALÁDJÁT

A JAGUAR LAND ROVER KIBŐVÍTI INGENIUM MOTORCSALÁDJÁT

  • Új hajtáslánc-technológiák segítik elő a károsanyag-kibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás csökkentését
  • A vadonatúj Ingenium benzinmotorok a Jaguar Land Rover eddigi legfejlettebb erőforrásai
  • Az innovatív TRANSCEND erőátviteli egység jobb terepalkalmasságot kínál, és csökkenteni a CO2-kibocsátástCoventry, Nagy-Britannia: A Jaguar Land Rover motorkínálatát kibővítve a héten bemutatja a jelenlegi és leendő modelljeibe szánt, vadonatúj technológiát. A frissen kifejlesztett megoldások hozzájárulnak a vállalat azon hosszú távú céljának megvalósításához, hogy jobb hatásfokú erőforrások, alternatív hajtásláncok és hatékonyabb energiatakarékossági megoldások alkalmazásával, valamint járművei tömegének csökkentésével teljes modellválasztékában mérsékelje a károsanyag-kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást. A csoport emissziócsökkentést célzó törekvéseinek egyik alapköve, az új, négyhengeres Ingenium benzinmotor a Jaguar Land Rover egymilliárd angol fontos beruházással létrehozott motorgyártó központjában készül. A Nagy-Britanniában tervezett, fejlesztett és gyártott motorok a vállalatcsoport fennállásának legfejlettebb erőforrásai. Akár 25 százalékkal nagyobb teljesítményre képesek, mint közvetlen elődeik, üzemanyag-fogyasztásuk pedig akár 15 százalékkal kedvezőbb azokénál.

A Jaguar Land Rover a jövő igényeit szem előtt tartva egy olyan, forradalmian újszerű, előremutató automata sebességváltót fejlesztett ki, amely egyszerre lesz képes fokozni a leendő modellek takarékosságát és összkerékhajtási képességeit. A TRANSCEND névre keresztelt, 30 millió fontos költségvetésű, fejlett kutatási projekt olyan innovatív, ultra széles áttételi tartományt (20:1) alkalmaz, amely a felező, a duplakuplungos és a hibrid technológiákat egyesítve korábban nem ismert terepalkalmasságot kínál, csaknem 10 százalékos fogyasztáscsökkentés mellett. „A környezetvédelmi célú innovációk vállalati stratégiánk alapvető elemeként a károsanyag-kibocsátás radikális mérséklését szolgálják 2020-ra és azon túl.” - mondta Nick Rogers, a csoport műszaki igazgatója. „Az Ingenium motorcsalád és a TRANSCEND-hez hasonló, fejlett kutatási projektek révén a Jaguar Land Rover modelljei a jövőben számottevően kevesebb CO₂-t bocsátanak majd ki a légkörbe, új technológiáinknak köszönhetően 2020-ra további 25 százalékkal mérsékelhetjük autóink CO₂-kibocsátását.”

Ingenium benzinmotorok Az Ingenium benzinmotor-család tagjai olyan ultramodern technológiákat alkalmaznak, mint az elektrohidraulikus szelepvezérlés, az integrált leömlő vagy a kettős megfúvású, kerámia csapágyazású turbófeltöltő. Ezek az erőforrások kivételes teljesítményre képesek, kiemelkedően takarékosak és kifinomultak, ugyanakkor a legszigorúbb globális emissziós szabályozásoknak is megfelelnek. „Az Ingenium egy erős, takarékos és finom járású, teljesen alumínium szerkezetű benzin- és dízelmotorokból álló, moduláris motorcsalád.”- mondta Nick Rogers. „Az összes Ingenium erőforrás mértékadóan csekély belső súrlódással üzemel, ami eredendően kedvező hatásfokot és kifinomult működést eredményez.”

Az 500 cm3-es hengerek köré épülő, közös architektúra maximális rugalmasságot és remek méretezhetőséget eredményez. Így a mérnökök a megcélzott felhasználástól - a sportszedánoktól a luxus-szabadidőjárművekig - függően a legkülönfélébb változatokat fejleszthetik ki.

A 2,0 literes, négyhengeres dízelmotorok 2015-ös színre lépését követően 2017-től ezek az előremutató technológiát alkalmazó benzinmotorok bővítik az Ingenium erőforrások sorát.

TRANSCEND sebességváltó A TRANSCEND egy olyan fejlett kutatási projekt, amely az innovatív mechanikus kialakítást és az előremutató gyártási eljárásokat ötvözve olyan kisméretű, könnyű nyolcfokozatú sebességváltót hozott létre, amely a hasonló, nyolcfokozatú automatáknál több mint kétszer szélesebb, 20:1 áttételi arányt fed le. A jelenlegi nyolcfokozatú automata sebességváltóknál mintegy 20 kilogrammal könnyebb TRANSCEND erőátviteli egység a hosszirányban beépített motoros, hátsó- vagy összkerék-hajtású hajtásláncokban alkalmazható.

„A TRANSCEND jól példázza a Jaguar Land Rover azon filozófiáját, hogy eredeti kutatási munkát végezve tökéletesítsük a járműveink által kínált vezetési élményt, valamint azok környezetvédelmi teljesítményét.” - tette hozzá Nick Rogers. „Új fejlesztésünk minden eddiginél egyszerűbbé teszi a manőverezést és a terephasználatot, miközben közúton kedvezőbb menetdinamikát és csekélyebb CO₂-kibocsátást tesz lehetővé.”

A részben brit kormányzati finanszírozással megvalósított TRANSCEND program célja, hogy ismét létrehozzák a brit sebességváltó-gyártó ipart (a könnyebb alkatrészek gyártását és energiatakarékosabb gyártási módszerek kidolgozását célzó beruházások révén), és támogassák a brit hibrid járműtechnológiák exportját. Csekély kibocsátású jövő A Jaguar Land Rover az elmúlt évek során számottevő beruházásokkal segítette elő új technológiák és környezetvédelmi innovációk kifejlesztését. A vállalat a károsanyag-kibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében folyamatosan fejleszti hajtásláncait, igyekszik fenntartani elsőségét a tömegcsökkentés terén, valamint tökéletesíti járműveinek energiafelhasználását - mindezt anélkül, hogy ügyfeleinek kompromisszumot kellene kötniük.

A Jaguar Land Rover 2008 óta megkétszerezte az alkalmazásában álló motormérnökök létszámát, és jövőbeli hajtáslánc-megoldások egész sorát célzó kutatásokat finanszírozott. A csapat által kifejlesztett technológia a következő öt év során további 25 százalékkal javíthatja a CO2-kibocsátást.

A Jaguar Land Rover elkötelezte magát a részben vagy teljesen elektromos hajtástechnológiák iránt, és az elektromos jövőbe vetett hitét igazolandó a Jaguarral benevezett az innovatív FIA Forma E bajnokságba. A vállalat ezzel a beruházással tovább bővíti az elektromos hajtástechnológia korlátait, és a Jaguar Land Rover elektromos technológiáinak valós körülmények közötti, igen gyors ütemű tesztelését teszi lehetővé, a versenypályáról közvetlenül a közutakra vezetve át azokat.

JAGUAR XE PURE KEDVEZMÉYNEK